Leer meer over elektrische fietsen en e-bikes

Deze vervoersmiddelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van onze straten: de zeer bekende elektrische fietsen en e-bikes. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt om hetzelfde aan te duiden, zit er wel degelijk een verschil tussen de twee apparaten. Niet alleen in Nederland is er verwarring over de twee benamingen, maar ook binnen andere leden van de Europese Unie is er ook geen duidelijkheid over deze twee soorten fietsen. 

Was je van plan om een van de twee te kopen? Of had je al de vraag ‘welke elektrische fiets kopen?’ aan jezelf gesteld? Wij hebben de verschillen tussen de twee soorten fietsen voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een elektrische fiets?

Bij een elektrische fiets moet je nog een beetje inspannen om vooruit te komen. Er zijn verschillende soorten modellen die veel overweg hebben met een gewone fiets, maar men spreekt in het algemeen over twee soorten elektrische fietsen. De eerste variant betreft elektrische fietsen die een rotatie ondersteuning bezitten. Bij dit soort fietsen herkent de motor de beweging van het fietsen en als reactie hierop geeft het ondersteuning aan de fietser. Dit gebeurt de hele tijd terwijl jij aan het fietsen bent. 

Sommige van deze fietsen bieden ook andere programma’s aan: je kunt dan schakelen van minimale ondersteuning tot zo hoog als jij dat nodig hebt. Een ruime trap ondersteuning houdt bijvoorbeeld in dat de ondersteuning gelijk blijft, ongeacht hoe hard jij zelf trapt.

Bij de twee elektrische fiets variant gaat het om ondersteuning met betrekking tot trapkracht. Hoe harder jij trapt, hoe meer ondersteuning de elektrische fiets je zal geven. Dit blijkt altijd het geval te zijn, zo uit dat zich in bijvoorbeeld Amslod fietsen klanten ervaringen (Amslod herenfiets review). Dit wordt afgeleid vanuit een sensor die in de elektrische fiets zit. Hoe meer druk je uitoefent, des te meer ondersteuning dus.

Wat is een e-bike?

In tegendeel tot een elektrische fiets, hoef je weinig in te spannen om vooruit te komen bij een e-bike. Een e-bike is een fiets waarbij je met de gashendel het vervoermiddel naar voren brengt, want door de gashendel wordt de elektrische motor aangestuurd. Hoe meer je gast door druk te zetten op de gashendel, hoe harder de fiets zal rijden. De maximale toegestane snelheid van een e-bike is 25 km/h. 

 Een e-bike is echter nog wel een ‘fiets’ (wettelijk wordt het gezien als een kruising tussen een fiets en een brommer), want ook zonder de motor aan te sporen kun je erop fietsen. Net zoals bij de elektrische fiets zijn er verschillende modellen. Bij sommige modellen kan je namelijk kiezen voor bepaalde niveaus van ondersteuning via het besturen van de fiets. Deze ondersteuningsniveaus hebben echter geen invloed op je fietsprestatie.