De levenslessen die je meekrijgt van een retraite

De levenslessen die je meekrijgt van een retraite

 

We weten allemaal hoe verhelderend het kan werken om even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk en er een stapje terug van te doen. Soms kun je de dingen alleen maar in perspectief zien als je er niet middenin zit. Zo komt bij mij in de vakantie altijd weer sterk de behoefte op om iets anders te doen met mijn leven, om niet in deze molen te blijven zitten, voor hoe lang nog. Maar altijd als ik dan de eerste week werk weer heb gehad, kom ik weer in dat ritme en merk ik bovendien dat ik de structuur van het werk ook wel weer heel fijn vind. Het geeft je wel een leidraad in het leven, al is het er wel een waar je weleens opgeslokt door kunt worden, die het van je eigenlijke wensen kan overnemen. Het is ook daarom dat ik eens in de zoveel tijd op retraite ga in mijn eentje, zonder m’n gezin, om even geheel los te komen van alles en iedereen. Ik heb gemerkt dat ik het prettig vind een poosje stil te staan bij de dingen, opdat ik ze in het dagelijkse leven ook weer meer kan voelen, ik er meer mee kan. Daarom vind ik zo’n retraite ook altijd heel fijn, helpt het me echt de komende tijd weer aan te kunnen, omdat ik blijf teruggrijpen naar de dingen die ik er heb geleerd. Een van die retraites deed ik ooit op in Andalusië, met het reisgenootschap van Serendipity, en deze is me echt het beste bevallen. Voor iedereen die er ook eens écht tussenuit wil, met lichaam en geest, raad ik dan ook aan deze retraite eens beter te bekijken, het is namelijk een echte aanrader.